Vlaamse overheid stelt CRAB data gratis open voor iedereen

- toegevoegd door Informatie Vlaanderen
news item image

CRAB-data kunnen voortaan door iedereen kosteloos hergebruikt worden. Enige voorwaarde is dat je de gebruiksvoorwaarden naleeft die werden vastgelegd in de ‘Gratis Open Data Licentie Vlaanderen’.


Al sinds 1 juni 2012 kunnen de data gratis hergebruikt worden door bedrijven. Er moest toen nog een licentieovereenkomst worden afgesloten. Dat is nu niet langer nodig. Iedereen kan de data bekomen, zelfs zonder registratie. Klik hier voor meer informatie over de ‘Gratis Open Data Licentie’.

Wat is CRAB?

Het CRAB staat voor Centraal Referentie Adressenbestand. Het is een volledig bestand met straatnamen en huisnummers in Vlaanderen. Bovendien bevat het ook informatie over de geografische ligging van de adressen, de zogenaamde adresposities. Op 1 juni 2011 trad het CRAB-decreet in werking en werd overgegaan naar decentraal beheer van de databank. Dat houdt in dat de 308 Vlaamse gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van adresgegevens op hun grondgebied. Sindsdien is het gebruik van het CRAB voor zaken van algemeen belang door Vlaamse overheidsinstanties verplicht.

Toegang tot CRAB-data?

Vanaf vandaag kan de gebruiker via de AGIV-Downloadtoepassing zonder registratie de datasets CRAB-adresposities, CRAB-adressenlijst en CRAB-stratenlijst onmiddellijk downloaden. Dit zijn downloadpakketten voor het volledige Vlaamse grondgebied. De pakketten worden dagelijks geactualiseerd. Indien de gebruiker de CRAB-datasets op maat wenst (keuze gebied, verschilbestand/volledig bestand, versie, formaat,…) moet hij zich registreren. Dit kan via een eenvoudige registratieprocedure.