GRB Meldingssysteem: lees meer

""

Via het GRB-meldingssysteem kunnen terreinmutaties, fouten of onvolledigheden in de Basiskaart Vlaanderen (GRB) gemeld worden aan Informatie Vlaanderen.

De Basiskaart Vlaanderen (GRB) is een databank met grootschalige gegevens zoals gebouwen, percelen, wegen en hun inrichting, waterlopen, spoorbanen en kunstwerken. Het wordt beheerd door Informatie Vlaanderen.

Het GRB moet voortdurend bijgewerkt worden zodat het de meest actuele terreinsituatie weerspiegelt. Het is de taak van de voormalige deelnemers aan GIS-Vlaanderen om terreinmutaties, fouten en onvolledigheden in het GRB te melden via het GRB-meldingssysteem. Zo kan het GRB op deze plaatsen bijgewerkt worden.

GRB-afwijkingen

Onder GRB-afwijkingen verstaan we terreinmutaties, fouten en onvolledigheden. Ze worden samen ‘GRB-afwijkingen’ genoemd omdat het GRB op deze plaatsen afwijkt van de terreinwerkelijkheid.

Hoe werkt het GRB-meldingssysteem?

Organisaties kunnen GRB-afwijkingen melden op verschillende manieren:

  • Via het GRB-meldingssysteem: Het GRB-meldingssysteem is een webtoepassing voor het melden van terreinmutaties, fouten of onvolledigheden in het GRB, dit noemen we ook het indienen van een terugmelding.
    Via het systeem kan je op 2 manieren terugmelden:
    • Je meldt afwijkingen rechtstreeks online: Dit is eenvoudig en praktisch. Je tekent de zone in van een GRB-afwijking en daarna beschrijf je de afwijking aan de hand van keuzelijsten.
    • Je uploadt een bestand met GRB-afwijkingen: GRB-afwijkingen maak je in jouw omgeving met behulp van sjabloonbestanden die je vervolgens uploadt.
Meer informatie over het gebruik van GRB meldingssysteem vind je in de online help.
  • Je integreert de meldingsservice (GTMF-API) rechtstreeks in jouw toepassing: deze methode is eerder weggelegd voor organisaties of applicaties die een constante stroom aan meldingen genereren.

Wat gebeurt er met de gemelde GRB-afwijkingen?

Digitaal Vlaanderen, die instaat voor het beheer en de bijhouding van het GRB, controleert alle ingediende terugmeldingen. De status van de terugmeldingen is raadpleegbaar in het systeem. De gevalideerde afwijkingen worden gebruikt om het GRB te actualiseren via de GRB-bijhoudingskarteringen.

GRB-meldingssysteem
Meer over het GRB
Meer over de actualisatie van het GRB

Verwante applicaties

DOV-Verkenner

Combineer alle DOV-data in de nieuwe Verkenner

Geopunt - INSPIRE

Toon INSPIRE-datasets op kaart