LARA: lees meer

LARA banner

Het Loket voor authentieke registratie (LARA) is het centrale punt voor beheer en raadplegen van Vlaamse authentieke geografische gegevensbronnen.

Het centraal referentieadressenbestand (CRAB) werd in 2011 de eerste Vlaamse authentieke geografische gegevensbron. In LARA kunnen steden en gemeenten de adressen voor hun grondgebied beheren.

Andere gebruikers kunnen in LARA terecht voor:

  • Raadplegen van het CRAB
  • Indienen van meldingen
  • Gebruik van CRAB Match

Gebruikers moeten geregistreerd zijn, iedereen kan toegang krijgen, gebruik is gratis.

LARA werd in de eerste plaats ontwikkeld ten behoeve van de gemeentelijke adresbeheerders, maar betekent ook voor de CRAB-gebruiker een grote meerwaarde.

Raadplegen van het CRAB

Het CRAB is de authentieke bron voor adressen in Vlaanderen. Wie op zoek is naar de exacte informatie over een adresgegeven kan steeds in LARA terecht om de actuele toestand van een gegeven op te zoeken.

Daarnaast biedt LARA ook uitgebreide zoek- en selectie mogelijkheden aan. Het resultaat van een opzoeking of selectie kan steeds geëxporteerd naar een courant formaat.

Indienen van meldingen

Wanneer een gebruiker een fout of onvolledigheid in het CRAB vaststelt, dan bestaat de mogelijkheid dit te melden aan de gemeentelijke adresbeheerder.

LARA biedt een interface voor het indienen van meldingen, en de opvolging ervan.

Gebruik van CRAB Match

CRAB Match laat toe om grote hoeveelheden adressen in batch te confronteren met het CRAB, te corrigeren naar de correcte CRAB-notatie en te georefereren volgens de in het CRAB gekende coördinaten.

Deze dienst wordt via LARA aan alle gebruikers aangeboden. De dienst laat toe adresgegevens in een sjabloon te plakken en op te laden. Dat ik mogelijk in Excel-formaat of XML.

Beheer van het CRAB

Het beheren van adresgegevens in het CRAB is een exclusieve bevoegdheid van de steden en gemeenten. LARA biedt alle tools noodzakelijk om het adresbestand van een stad of gemeente op punt te houden.

Aangezien deze bevoegdheid bij de steden en gemeenten ligt, kunnen uitsluitend gemandateerde beheerders van deze functionaliteit gebruik maken.

Link naar de toepassing: http://crab.agiv.be

Verwante applicaties

DOV-Verkenner

Combineer alle DOV-data in de nieuwe Verkenner