Zonnekaart Vlaanderen

Zonnekaart-Vlaanderen

Ga naar de Zonnekaart Vlaanderen.

Zonne-energie wordt steeds belangrijker, is niet duur meer en vooral winstgevend. Elke Vlaming kan nu opzoeken hoe goed zijn dak scoort voor zonne-energie.

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) nam het initiatief voor de zonnekaart en startte begin 2016 een samenwerking met Informatie Vlaanderen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
Voor de aanmaak van de zonnekaart werd een beroep gedaan op de expertise die aanwezig is binnen de Beeldverwerkingsketen Vlaanderen (BVK) van Informatie Vlaanderen.

We analyseerden nauwkeurige hoogtemetingen van Vlaanderen om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken* te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI kennen we de dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen).  Zo kreeg elk gebouw  (zelfs elk dakdeel van elk gebouw) een score.

Voor gebouwen met een goede score berekenen we automatisch wat zonnepanelen en een zonneboiler op het dak kunnen kosten en vooral wat ze kunnen opbrengen! 

Fotoalbum

Verwante applicaties

Je provincie in cijfers

Data & Analyse van de vijf Vlaamse provincies

Geopunt - Vergelijk kaarten

Vergelijk twee kaarten naast elkaar